Jak odróżnić podrabiane whisky – za pomocą lasera

Naukowcy opracowali technikę wykorzystującą lasery do pomiaru autentyczności ekskluzywnych whisky bez zdejmowania nakrętki.

Podrabiane napoje kosztują gospodarkę Wielkiej Brytanii ponad 200 milionów funtów utraconych dochodów każdego roku , według badania z 2018 roku opublikowanego przez Urząd Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej.

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z University of St Andrews wykazały rozwój metody wykorzystującej lasery do analizowania whisky bez otwierania butelki . Wcześniej naukowcy musieli pobrać próbkę zawartości, ponieważ szkło zakłócało odczyty.

Profesor Kishan Dholakia , który prowadził badanie, powiedział: „Nienawidzę tego, kiedy muszę poświęcić kroplę whisky na sprawdzenie walidacji. Wolałabym wypić całą butelkę.

„Spektroskopia laserowa jest potężnym narzędziem do charakteryzowania składu chemicznego wielu materiałów, ale użycie jej do scharakteryzowania alkoholu w oryginalnym pojemniku w ten prosty sposób jest naprawdę ekscytujące”.

Zespół zastosował metodę spektroskopii laserowej, procesu, w którym światło lasera świeci na interesującą substancję, a próbka rozprasza światło na różne kolory. Różne składniki chemiczne będą rozpraszać światło w różny sposób, więc ta technika może być użyta do dokładnego określenia zawartości próbki.

Spektroskopię laserową można wykorzystać do identyfikacji materiałów, w tym bakterii, żywności i napojów , farby na rzeźbach i proszków wybuchowych.

Zespół użył szklanego elementu do ukształtowania światła, aby wytworzyć pierścień światła laserowego na powierzchni butelki i ściśle zogniskowaną plamkę w płynnej zawartości.

Ponieważ sygnały z butelki i płynu znajdują się w różnych pozycjach, można umieścić detektor, aby rejestrował tylko sygnał z płynu, co oznacza, że ​​zawartość butelki można ocenić bez otwierania butelki.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Analytical Methods .

Źródło: Sara Rigby, Science Focus | Zdjęcie: Photo by Adam Wilson on Unsplash

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x