Czy sztućce wpływają na smak potraw?

Następnym razem, gdy będziesz wkładać jedzenie do ust, zastanów się nad tym: sztućce, których używasz do ich spożycia, mają wpływ na smak jedzenia.

Psychologowie z Uniwersytetu Oksfordzkiego poprosili uczestników o zjedzenie jogurtu z łyżek o różnej wadze i kolorze, a następnie ocenienie smaku każdej próbki.

Okazało się, że jogurt jedzony z lekkich plastikowych łyżeczek smakował jako gęstszy i droższy niż jogurt spożywany z cięższych plastikowych łyżek. Naukowcy twierdzą, że może to być spowodowane tym, że nasze postrzeganie smaku zmienia się pod wpływem nieoczekiwanych doświadczeń, takich jak niezwykle ciężka plastikowa łyżka.

Ważny był również kolor sztućców. Biały jogurt zjedzony z białej łyżki uzyskał wyższą ocenę za słodycz i jakość niż różowy jogurt. Ale kiedy biała łyżka została zamieniona na czarną, wyniki te zostały odwrócone.

Nawet kształt sztućców może wpływać na czyjeś poczucie smaku. Ser był oceniany jako bardziej słony, gdy podawany był na nożu niż chrupany z łyżki, widelca lub wykałaczki.

Dr Vanessa Harrar i prof. Charles Spence, którzy przeprowadzili to badanie, wyjaśniają: „To, jak doświadczamy jedzenia, jest doświadczeniem multisensorycznym obejmującym smak, dotyk jedzenia w ustach, aromat i ucztę dla oczu. Jeszcze zanim włożyliśmy jedzenie do ust, nasz mózg dokonał oceny tego, co wpływa na nasze ogólne doświadczenie ”.

Mówią, że ich badania mogłyby pomóc zmienić ludzkie nawyki żywieniowe, takie jak wielkość porcji lub ilość soli dodanej do posiłków, poprzez zapewnienie sztućców lub zastawy stołowej o określonych kolorach i kształtach.

Źródło: Katy Sheen, Science Focus | Zdjęcie: Photo by Jade Seok on Unsplash

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x