Szukasz powodu, aby nie jeść mięsa? Nowe badanie sugeruje, że osoby stosujące dietę roślinną i/lub peskatarną są znacznie mniej narażone na rozwój umiarkowanej i ciężkiej infekcji COVID-19.
Badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Nutrition Prevention & Health wykazało, że peskatarianie mieli o 59 procent mniejsze szanse na zachorowanie na poważną chorobę z powodu koronawirusa, a liczba ta wzrosła do 73 procent u osób stosujących dietę roślinną.
W porównaniu z tymi, którzy stwierdzili, że spożywają tylko żywność pochodzenia roślinnego, ci, którzy twierdzili, że stosują dietę niskowęglowodanową o wysokiej zawartości białka, mieli prawie czterokrotnie większe szanse na umiarkowaną lub ciężką infekcję COVID-19.
Dane zostały oparte na odpowiedziach ankietowych 2884 lekarzy i pielęgniarek z pierwszej linii – tych, którzy mają dużą ekspozycję na wirusa SARS-CoV-2 – w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych.
Korzystając z 47-elementowego kwestionariusza częstotliwości jedzenia, w ankiecie zapytano o wzorce żywieniowe pracowników służby zdrowia, a także o ciężkość infekcji COVID-19, których doświadczyli.
Przy ustalaniu kluczowych wyników badania uwzględniono czynniki potencjalnie wpływowe [ang. potentially influential factors], takie jak pochodzenie etniczne, specjalizacja medyczna i styl życia (palenie tytoniu, aktywność fizyczna), BMI i współistniejące schorzenia. Jednak naukowcy ostrzegają, że w ankiecie przeważali mężczyźni, co oznacza, że wyniki mogą nie mieć zastosowania do kobiet.
Jak więc dieta roślinna może pomóc odeprzeć ciężką infekcję COVID? Naukowcy stojący za badaniem nie są pewni, wskazując, badanie zidentyfikowało jedynie korelację, a nie związki przyczynowe.
Jednak podkreślają również, że diety roślinne są bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza fitochemikalia (polifenole, karotenoidy), które są ważne dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego.
„Nasze wyniki sugerują, że zdrowa dieta bogata w pokarmy bogate w składniki odżywcze może być rozważana jako ochrona przed ciężkim COVID-19” – podsumowali naukowcy.
Shane McAuliffe, wiceprzewodniczący grupy roboczej Nutrition and COVID-19 Taskforce for The Need for Nutrition Education/Innovation Programme (NNEdPro) w Wielkiej Brytanii, powiedział: „Badanie miało ograniczoną próbę badawczą (małe liczby z potwierdzonym pozytywnym wynikiem testu) oraz badani sami dostarczali danych dotyczących diety i objawy, tak więc interpretacja wyników wymagała ostrożności.”
„Jednak wysokiej jakości dieta jest ważna dla uzyskania odpowiedniej odpowiedzi immunologicznej, co z kolei może wpływać na podatność na infekcję i jej ciężkość”.
Źródło: Thomas Ling