Około 20 lat temu niektóre winogrona z regionu Bordeaux we Francji zostały zerwane, zmiażdżone i poddane fermentacji do postaci merlotu . Następnie, w listopadzie 2019, winogrona te zostały wystrzelone w kosmos.
To kosmiczne wino – w rzeczywistości 12 butelek merlota Pétrus 2000, zwykle wycenianego na około 6000 $ za sztukę – spędziło 438 dni na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Wino krążyło wokół Ziemi i było wystawione na działanie mikrograwitacji i promieniowania kosmicznego, zanim w końcu powróciło na Ziemie na pokładzie kapsuły SpaceX Dragon 14 stycznia 2021 r.
Teraz jedna z tych butelek kosmicznego wina może być Twoja… jeśli jesteś milionerem.
W oświadczeniu opublikowanym 4 maja przez dom aukcyjny Christie’s ogłosił, że sprzeda jedną butelkę kosmicznego Pétrusa 2000 za pośrednictwem swojej strony internetowej Private Sales (usługa pośrednictwa, która łączy prywatnych kupujących i sprzedających poza domem aukcyjnym). Butelka ma kosztować około 1 miliona dolarów, według BBC News, i jest zapakowana w “niestandardowy kufer”, który zawiera również butelkę klasycznego [ziemskiego] Pétrus 2000 oraz korkociąg wykonany z meteoryt.

Oto niestandardowy kufer, który będzie towarzyszyć butelce kosmicznego wina. Zawiera karafkę i korkociąg z meteorytu.(Zdjęcie: Christie’s Images Limited 2021)
Wpływy z tej sprzedaży posłużą do sfinansowania przyszłych badań nad kosmicznym winem prowadzonych przez Space Cargo Unlimited, prywatną firmę, która wysłała butelki na ISS w 2019 r. Firma prowadzi jeszcze pięć eksperymentów związanych z winem, w tym badanie skutków mikrograwitacja na pędy winorośli oraz planuje badanie procesu fermentacji w kosmosie.
Ale na razie najważniejsze pytanie brzmi: czy wino kosmiczne smakuje inaczej? Według testu ślepego smaku [ang. blind taste test] przeprowadzonego w marcu 2021 roku odpowiedź brzmi: tak! Kiedy panel 12 osób (w tym zarówno eksperci od wina, jak i naukowcy) wypił kieliszek kosmicznego Pétrusa 2000 i porównali go z kieliszkiem zwykłej ziemskiej odmiany, wykryli wyraźne różnice.
„Odkryłam, że istnieje różnica zarówno w kolorze, jak i w zapachu, a także w smaku” – powiedziała CNN.com krytyk win, Jane Anson. Dodała, że kosmiczne wino smakowało „nieco bardziej dojrzale” niż wino, które pozostało na Ziemi, tak jakby wino postarzało się o dodatkowe dwa do trzech lat w kosmosie.
Chociaż naukowcy wciąż nie w pełni rozumieją wpływ mikrograwitacji i promieniowania kosmicznego na żywe istoty, wcześniejsze badania wykazały, że długotrwała ekspozycja może przyspieszyć zmiany genetyczne. Po spędzeniu roku na pokładzie ISS astronauta Scott Kelly miał zmiany w ekspresji genów związane z jego układami odpornościowymi i naprawczymi DNA, które utrzymywały się do roku po jego powrocie na Ziemię.
Źródło: Brandon Specktor
Pétrus wine aged in space up for sale at Christie’s
A bottle of wine was blasted into space. Here’s what it tastes like now
Zdjęcie: Christie’s Images Limited 2021