Spożywanie zbyt dużej ilości soli może zaszkodzić komórkom odpornościowym

Według nowych badań spożywanie zbyt dużej ilości soli może zmniejszyć ilość energii, którą mogą wytwarzać komórki układu odpornościowego, uniemożliwiając im normalną pracę.

Spożywanie nadmiaru sodu było wcześniej wiązane z wieloma różnymi problemami w organizmie, w tym wysokim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem udaru, niewydolności serca, osteoporozy, raka żołądka i chorobą nerek.

„Oczywiście pierwszą rzeczą o której myślisz o to ryzyko sercowo-naczyniowe”, powiedział współautor Markus Kleinewietfeld, profesor na Uniwersytecie w Hasselt w Belgii. „Jednak wiele badań wykazało, że sól może wpływać na komórki odpornościowe na różne sposoby”. Dodał, że jeśli sól zaburza funkcjonowanie układu odpornościowego przez długi czas, może potencjalnie wywoływać choroby zapalne lub autoimmunologiczne w organizmie.

Kilka lat temu grupa naukowców z Niemiec odkryła, że ​​wysokie stężenia soli we krwi mogą bezpośrednio wpływać na funkcjonowanie grupy komórek układu odpornościowego zwanych monocytami, które są prekursorami komórek podobnych do Pac Mana zwanych fagocytami, które identyfikują i pożerają patogeny i zakażone lub martwe komórki w organizmie.

W nowym badaniu Kleinewietfeld i jego koledzy przeprowadzili serię eksperymentów, aby dowiedzieć się, jak sól wpływa na monocyty. Używając mysich i ludzkich monocytów, odkryli, że w ciągu trzech godzin ekspozycji na wysokie stężenia soli komórki odpornościowe wytwarzają mniej energii, czyli adenozyno-5′-trifosforan (ang. adenosine triphosphate  / ATP).

Według oświadczenia mitochondria, elektrownie komórkowe, wytwarzają ATP z energii znajdującej się w pożywieniu za pomocą szeregu reakcji biochemicznych. ATP następnie napędza wiele różnych procesów komórkowych, takich jak zasilanie mięśni lub regulacja metabolizmu, zgodnie z oświadczeniem.

Naukowcy odkryli, że wysokie stężenia soli hamują grupę enzymów znaną jako complex II w reakcji łańcuchowej, która wytwarza ATP, co prowadzi do wytwarzania mniej ATP przez mitochondria. Mając mniej ATP (mniej energii), monocyty dojrzewały do ​​”zaburzonych” fagocytów.

Naukowcy odkryli, że te niezwykłe fagocyty były skuteczniejsze w zwalczaniu infekcji. Jednak, jak twierdzą naukowcy, niekoniecznie jest to dobre, ponieważ zwiększona odpowiedź immunologiczna może prowadzić do nasilenia stanu zapalnego w organizmie, co z kolei może zwiększać ryzyko chorób serca.

Następnie badacze przeprowadzili wiele eksperymentów na ludziach; w jednym z eksperymentów grupa uczestników zjadła całą pizzę z włoskiej restauracji. Okazało się, że po zjedzeniu pizzy, która zawierała 10000 mg soli, mitochondria uczestników produkowały mniej energii. Ale ten efekt nie był długotrwały; osiem godzin po zjedzeniu pizzy przez uczestników badania krwi wykazały, że ich mitochondria znów funkcjonują normalnie.

„To dobrze” – powiedział w oświadczeniu Dominik Müller, profesor w Centrum Medycyny Molekularnej im. Maxa Delbrücka w Stowarzyszeniu im. Helmholtza oraz w Centrum Badań Doświadczalnych i Klinicznych w Berlinie. „Gdyby to było długotrwałe zakłócenie, martwilibyśmy się, że komórki nie będą miały wystarczającej ilości energii przez długi czas”.

Mimo to nie jest jasne, jak mitochondria będą działać w perspektywie długoterminowej, jeśli dana osoba konsekwentnie spożywać będzie dietę o wysokiej zawartości soli, zgodnie z oświadczeniem. Naukowcy mają nadzieję zrozumieć, czy sól może wpływać na inne komórki, ponieważ mitochondria istnieją w prawie każdej komórce ciała.

Odkrycia zostały opublikowane 28 kwietnia w czasopiśmie Circulation.

Źródło: Yasemin Saplakoglu

Too much salt suppresses phagocytes

Salt Transiently Inhibits Mitochondrial Energetics in Mononuclear Phagocytes

Zdjęcie: Shutterstock

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x