Substancje chemiczne zawarte w przetworzonej żywności mogą uszkodzić układ odpornościowy

Według nowych badań dwie substancje chemiczne, które powszechnie występują w przetworzonej żywności, mogą szkodzić układowi odpornościowemu .

Konserwant tert-butylohydrochinon (TBHQ), znajdujący się w tartach Pop-Tarts, Cheez-Its i ponad 1000 innych produktów spożywczych firmy Kellogg; oraz substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS), grupa substancji chemicznych, które mogą przenikać do żywności z opakowań, według autorów badania, z Environmental Working Group (EWG), organizacji non-profit skupionej na zdrowiu.

„Pandemia skupiła uwagę opinii publicznej i naukowców na czynnikach środowiskowych, które mogą wpływać na układ odpornościowy” – powiedziała w oświadczeniu autorka badania Olga Naidenko, wiceprezes EWG ds. badań naukowych. „Przed pandemią agencje zdrowia publicznego nie zwracały wystarczającej uwagi na substancje chemiczne, które mogą szkodzić obronie układu odpornościowego przed infekcją lub rakiem. Aby chronić zdrowie publiczne, musimy się to zmienić”.

Badanie, opublikowane 24 marca w International Journal of Environmental Research and Public Health, wykazało, że te substancje chemiczne wykazywały potencjalnie szkodliwy wpływ na układ odpornościowy w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach i na naczyniach laboratoryjnych. Jednak wyniki tego typu badań nie zawsze przekładają się na ludzi, więc nowe badanie nie może udowodnić, że te substancje chemiczne szkodzą układowi odpornościowemu ludzi.

Niemniej jednak, według dr Kennetha Spaeth’a, specjalisty medycyny pracy i medycyny środowiskowej z Northwell Health w Great Neck w stanie Nowy Jork, odkrycia są wystarczające, aby wzbudzić obawy.

„Produkty, których dotyczyło to badanie, są oczywiście bardzo popularnymi, szeroko stosowanymi produktami spożywczymi” – powiedział Spaeth. „To staje się kluczowym elementem, ponieważ oczywiście kiedy dochodzi do ekspozycji, im szersza ekspozycja, tym większa szansa na powstanie szkody”.

Spaeth dodał, że „w przeszłości istniało wiele problemów związanych ze zdrowiem i bezpieczeństwem, które wynikały z zanieczyszczeń żywności [i] dodatków do żywności”. Niektóre z tych substancji chemicznych tworzone są „celowo”, ponieważ są bezpośrednio dodawane do żywności. Ale inne powstają w wyniku rozpadu innych chemikaliów, a niektóre, takie jak PFAS, mogą dostać się do żywności przez opakowanie, powiedział. „Z tych powodów ważne jest, aby jak najlepiej zapewnić, że produkty, których używamy i żywność, którą jemy, [są] oceniane pod kątem wszelkich potencjalnych zagrożeń. Badania takie jak to są sposobem monitorowania tego” – powiedział Spaeth .

Autorzy badania stwierdzili, że dalsze testowanie tych substancji chemicznych i ich potencjalnie toksycznych skutków powinno być priorytetem badań i wezwali Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) do przeglądu najnowszych badań naukowych na temat TBHQ i innych dodatków do żywności.

W oświadczeniu rzecznik Kellogg, Kris Bahner, powiedział: „Zapewnianie konsumentom bezpiecznej, smacznej i wysokiej jakości żywności jest naszym najwyższym priorytetem. TBHQ to powszechnie stosowany przeciwutleniacz, zatwierdzony do bezpiecznego stosowania przez FDA, który wiele firm stosuje w wielu produktach aby chronić smak i świeżość żywności”.

Szkodliwe substancje chemiczne?

Naukowcy z EWG przeanalizowali dane z programu prognozowania toksyczności (ToxCast) Agencji Ochrony Środowiska, który wykorzystuje automatyzację do przesiewania dużej liczby substancji chemicznych pod kątem ich wpływu na komórki w naczyniach laboratoryjnych i na białka w probówkach. Chcieli sprawdzić, jak dobrze program może przewidywać potencjalne szkody substancji chemicznych dla układu odpornościowego. Przeanalizowali dane ToxCast, aby określić, w jaki sposób substancje chemiczne, które są najczęściej dodawane do żywności lub trafiają do niej, takie jak TBHQ i PFAS, wpływają na geny i białka związane z funkcją odpornościową. Naukowcy przejrzeli również literaturę naukową, aby sprawdzić, czy badania wykazały, że dana substancja chemiczna wpływa na układ odpornościowy.

W przypadku TBHQ wyniki testów ToxCast i przegląd literatury wskazują, że substancja chemiczna wpływa na układ odpornościowy. Testy ToxCast wykazały, że TBHQ wpływa na białka, takie jak chemokiny i cytokiny, które koordynują odpowiedź układu odpornościowego na patogeny – napisali autorzy badania.

Trudno przewidzieć na podstawie samych danych ToxCast, czy te skutki mogą być szkodliwe dla układu odpornościowego zwierząt lub ludzi – powiedział autor badania i toksykolog EWG Alexis Temkin. Jednak zgodnie z przeglądem literatury, badania na zwierzętach wykazały, że TBHQ był związany ze zmianami funkcji immunologicznej i immunomodulacji, strojeniem lub zmniejszaniem odpowiedzi immunologicznej, napisali autorzy w artykule.

Jeśli chodzi o PFAS, zarówno badania na zwierzętach, jak i badania epidemiologiczne sugerują, że te substancje chemiczne mogą być toksyczne dla układu odpornościowego – napisali autorzy w swoim badaniu. Wyższe poziomy PFAS u ludzi są związane z niższą produkcją przeciwciał w odpowiedzi na szczepienia, napisali autorzy w swoim badaniu. Na przykład badanie z 2013 r. w Journal of Immunotoxicology wykazało, że dzieci, które były narażone na wyższy poziom PFAS w macicy, miały mniejszą produkcję przeciwciał w odpowiedzi na szczepienia dziecięce.

Jednak dane ToxCast nie ujawniają wpływu PFAS na układ odpornościowy. Na przykład, według testów ToxCast, PFOA – rodzaj PFAS, który według badań epidemiologicznych może osłabiać ludzki układ odpornościowy – słabo wpływał na tylko jedną z 19 badanych cząsteczek układu odpornościowego.

Na podstawie badań z udziałem TBHQ naukowcy doszli do wniosku, że ToxCast może identyfikować cząsteczki, które stanowią zagrożenie dla układu odpornościowego. Jednak niepowodzenie ToxCast w oznaczeniu PFAS jako szkodliwych dla układu odpornościowego nie oznacza, że ​​są one bezpieczne; wskazuje raczej na ograniczenia przesiewania – napisali autorzy.

Autorzy napisali, że dekady temu FDA zatwierdziła TBHQ. Krajowe i międzynarodowe agencje, takie jak amerykański Narodowy Program Toksykologiczny i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, dokonały przeglądu TBHQ pod kątem bezpieczeństwa, ale wpływ substancji chemicznych na układ odpornościowy był w większości przypadków ignorowany.

„Nasze badania pokazują, jak ważne jest, aby FDA ponownie przyjrzała się tym składnikom i przetestowała wszystkie spożywcze substancje chemiczne pod kątem bezpieczeństwa” – powiedział w oświadczeniu Scott Faber, wiceprezes ds. rządowych w EWG.

Wyniki tego badania i innych podobnych badań stawiają konsumentów w trudnej sytuacji, ponieważ ustalenie, czy określone substancję chemiczne znajdują się w produktach spożywczych, może być praktycznie niemożliwe, powiedział Spaeth. Nie wszystkie substancje chemiczne występujące w żywności są wymienione jako składniki, ponieważ niektóre z nich, takie jak PFAS, nie są bezpośrednimi dodatkami.

„W miarę jak dowiadujemy się więcej o zanieczyszczeniach, w przypadku tych, które okazały się stwarzać zagrożenie dla zdrowia, konsument pozostaje w opozycji, ponieważ może istnieć wiedza o potencjalnych szkodach, ale nie ma wystarczających informacji, aby konsumenci mogli dokonywać wyborów w czasie rzeczywistym [podczas] zakupów”, powiedział.

Źródło: Ashley P. Taylor

Study: Preservative Used in Pop-Tarts and Hundreds of Popular Foods May Harm the Immune System

Investigating Molecular Mechanisms of Immunotoxicity and the Utility of ToxCast for Immunotoxicity Screening of Chemicals Added to Food

Pre-natal exposure to perfluoroalkyl substances may be associated with altered vaccine antibody levels and immune-related health outcomes in early childhood

Zdjęcie: Shutterstock

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x