W jaki sposób kojoty stały się mieszkańcami miast?

Kojoty ( Canis latrans ) występowały niegdyś tylko na preriach i pustyniach środkowej i zachodniej części Ameryki Północnej. Jednak w XIX wieku europejscy Amerykanie i inni osadnicy przekształcili krajobraz poprzez powszechne wyręby i rozwój rolnictwa. Stworzyło to bardziej otwarte siedliska we wschodnich stanach, a kojoty przeniosły się, poszerzając swój zasięg. W tym samym czasie ludzie próbowali wytępić wilki i kuguary, co zmniejszyło konkurencję pokarmową dla kojotów, według Kathleen Kerwin, współpracowniczki w programie Wildlife Conservation and Management Program na Rutgers University w New Jersey.

Kojoty rozprzestrzeniły się po całych Stanach Zjednoczonych, a gdy ludzie powiększali swoje miasta, kojoty nauczyły się dostosowywać do nowo odkrytych miejskich środowisk. Trudno jest oszacować, ile kojotów żyje na danym obszarze w dowolnym momencie, ponieważ są one na ogół nieuchwytne, powiedziała Kerwin. „Wiemy jednak, że niektóre kojoty dobrze sobie radzą w środowisku miejskim, ponieważ potrafią wykorzystać małe obszary siedlisk i nie są wybredne w kwestii tego, co jeść”.

Kerwin i jej koledzy opublikowali niedawno raport o kojotach z New Jersey. Te wschodnie kojoty są czasami nazywane coywolves lub coydogs, ponieważ kiedyś krzyżowały się z wilkami i psami. Jednak to mieszanie miało miejsce wiele pokoleń temu, a dziś kojoty trzymają się swojego gatunku.

Kojoty należą do rodziny psowatych, która obejmuje wilki, psy i lisy. Kojoty mogą urosnąć do rozmiarów psa średniej wielkości, ważącego od 9 do 23 kilogramów. Kojoty są niezwykle wszechstronne, co jest cennym atutem, gdy próbuje się przeżyć w dużym mieście.

W środowiskach miejskich kojoty wydają się preferować fragmenty leśnych i krzewiastych siedlisk, a także parki i pola golfowe, gdzie mogą znaleźć schronienie z dala od ludzi, powiedziała Kerwin. Zwykle nie są specjalnie wybredni, jeśli chodzi o to, gdzie spać – śpiąc pod gołym niebem lub pod osłoną roślinną.

Kojoty są zwierzętami społecznymi i można je znaleźć w parach lub grupach rodzinnych zwanych “packs [wataha]”, nawet w miastach. Zgodnie z projektem Cook County Coyote Project w Illinois, wataha zazwyczaj składają się z samca i samicy alfa oraz ich bliskich krewnych. Jednak kojoty zwykle podróżują samotnie lub w luźnych parach, w przeciwieństwie do watahy wilków, i mogą również żyć samotnie.

W okresie lęgowym kojotów, od stycznia do marca, skojarzona para wycofuje się do nor, aby wychowywać swoje młode. „Nory zwykle znajdują się w wcześniej istniejących przestrzeniach, takich jak wydrążona kłoda, opuszczona nora innego zwierzęcia lub skalista szczelina, i mogą być bardzo trudne do znalezienia [dla ludzi] nawet na obszarach miejskich” – powiedziała Kerwin. Zgodnie z projektem Cook County Coyote Project kojoty mogą nawet korzystać z nor w pobliżu budynków i dróg lub na parkingach.

Środowiska miejskie często dostarczają kojotom tego samego rodzaju pożywienia, które jest dostępne w bardziej naturalnych warunkach. Według Kerwina ich diety w większości składa się z gryzoni, królików, owoców i jeleni. Jednak miejskie kojoty mogą również wykorzystywać żywność pozostawioną przez ludzi, co może prowadzić do konfliktów.

„Kojoty stracą swój strach przed ludźmi, jeśli zaczną kojarzyć ludzi z dostępem do pożywienia. Śmieci, małe zwierzęta domowe lub hodowlane, lub karma dla zwierząt domowych na świeżym powietrzu” – powiedziała Kerwin. Te łatwe posiłki mogą sprawić, że naturalnie nieśmiały kojot stanie się odważniejszy i przejawi agresję w stosunku do ludzi.

Ataki kojotów na ludzi są rzadkie, ale czasami się zdarzają. Na przykład jeden kojot zaatakował i zranił pięć osób w rejonie zatoki San Francisco, w tym 3-letnią dziewczynkę w lutym, zanim zwierzę zostało schwytane i uśmiercone 12 marca, donosi San Francisco Chronicle.

Ludzie są często podzieleni co do tego, czy współistnieć, czy wykorzenić te dzikie drapieżniki. Na przykład jedna dzielnica w Seattle “podzieliła się” po tym, jak rodzina kojotów (mama, tata i trzy szczeniaki) została zabita przez Wildlife Services – agencję federalną – w 2016 roku, według stacji radiowej KUOW z Seattle.

Kojoty zrobią wszystko, co w ich mocy, aby unikać ludzi. Naturalnie są najbardziej aktywne o świcie i zmierzchu. Jednak projekt Cook County Coyote odkrył, że kojoty na obszarach miejskich zwiększają swoją aktywność w nocy, gdy wokół jest mniej ludzi. Wiele gatunków miejskich robi to, aby uniknąć ludzi i ruchu ulicznego. Jednak kojoty również będą korzystać z godzin dziennych, więc mieszkańcy miast nie powinni się niepokoić, widząc je w ciągu dnia, według Woodland Park Zoo w Seattle.

Najłatwiejszym sposobem, aby powstrzymać kojoty przed zbytnim zaznajomieniem się z ludźmi, a tym samym zmniejszyć ryzyko agresji, jest zaprzestanie karmienia ich celowo lub nieumyślnie, powiedziała Kerwin. „Ponadto, jeśli zobaczysz w swojej okolicy kojota, który nie ucieka, dobrze jest machać rękami lub głośno krzyczeć na niego, aby wzmocnić ich strach przed ludźmi”.

Kerwin dodała, że jeśli kojot stanie się agresywny, należy natychmiast wezwać policję lub hycla.

Źródła: Patrick Pester

Coyotes in New Jersey: History, Ecology, and Management

GENERAL INFORMATION ABOUT COYOTES

Coyote sightings on the rise in Seattle

Coyote that attacked multiple people in Bay Area has been captured, killed

Coyote sightings on the rise in Seattle

STUDY RESULTS

COYOTES SEATTLE URBAN CARNIVORE PROJECT

Zdjęcia: Jason Klassi via Getty Images

Tematy:
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x