Nowy Rok to w Japonii dość wyluzowany czas. Większość ludzi spędza pierwsze trzy dni stycznia w domu, rozpoczynając rok od relaksu i rodziny… a w niektórych przypadkach dusząc się na śmierć .
Ciastko ryżowe Mochi są tradycyjnym pokarmem sylwestrowym, ponieważ uważa się, że ich wyjątkowo rozciągliwy charakter symbolizuje długowieczność. Jak na ironię, każdego roku życie wielu ludzi w Japonii nagle się kończy, gdy kawałek mochi “zatyka” gardło a ludzie duszą się, zanim zostanie im udzielona pomoc medyczna.
Mochi jest corocznym zagrożeniem kulinarnym, ale eksperci ds. Zdrowia ostrzegają, że w tym roku może być jeszcze bardziej zabójczy niż zwykle. Powodem, podobnie jak w przypadku wielu nieprzyjemnych rzeczy w dzisiejszych czasach, jest koronawirus – dodatkowe zagrożenie pochodzi ze szpitali przepełnionych leczonymi pacjentami zakażonymi koronawirusem.
Czas ma kluczowe znaczenie w leczeniu ofiar zakrztuszenia, ale przy wyższym niż zwykle obciążaniu personelu i infrastruktury szpitala, czas reakcji (od wezwania karetki do leczenia szpitalnego) prawdopodobnie będzie wydłużony, ostrzegają eksperci. Biorąc pod uwagę, że wiele noworocznych ofiar dławienia się mochi w styczniu 2020 r. było już nieprzytomnych, gdy przybyły do szpitala, dodatkowe opóźnienia mogą być śmiertelne, a zatem w 2021 r. wymagana jest jeszcze większa ostrożność podczas jedzenia mochi.
Uduszenie mochi występuje najczęściej u osób starszych i małych dzieci, których zęby i mięśnie szczęki / gardła mogą nie być wystarczająco silne, aby gryźć, żuć i połykać lepki pokarm. Jeśli mimo wszystko zdecydują się zjeść mochi, eksperci radzą, aby przed jedzeniem upewnić się, że gardło jest wilgotne, pokroić mochi na małe kawałki i skoncentrować się na dokładnym żuciu i ostrożnym połykaniu.
Źródła: Japan Agricultural News via Otakomu , Asahi Shimbun Digital via Livedoor News via Jin | Zdjęcia: Pakutaso