Dziobaki straciły 22% swoich siedlisk w ciągu ostatnich 30 lat

Jedna z najbardziej uwielbianych zwierząt w Australii jest zagrożona. A nowy raport szacuje, że dziobak zniknęła z co najmniej 22 procent swoich dawnych siedliska w ciągu ostatnich trzech dekad, a także zaleca się aby dziobak, składający jaj ssaka być dodany do krajowej listy zagrożonych gatunków. Strata jest równoważna zniknięciu dziobaków z obszaru większego niż cały stan Waszyngton.

Ten oficjalny raport, będąca wynikiem współpracy naukowców z University of New South Wales, Australian Conservation Foundation, World Wildlife Foundation i Humane Society, wzywa Australię do sklasyfikowania gatunku jako zagrożonego w skali kraju. Ocena odzwierciedla niepokojące wyniki zgłoszone na początku tego roku, które przewidywały, że populacja dziobaka może spaść od 47 do 66 procent do 2070 roku.

Na arenie międzynarodowej dziobaki są wymienione jako „bliskie zagrożenia” przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN). W nowym raporcie zaleca się umieszczenie gatunku na liście jako gatunek „wrażliwy”, aby przeciwdziałać prognozowanym przyszłym spadkom populacji dziobaka.

Występujące tylko w Australii, dziobaki zamieszkują rzeki i strumienie na wschodnim wybrzeżu kraju od Queensland do Wiktorii i na większości Tasmanii. Pomimo tego, że jest stałocieplny, owłosiony i karmi swoje młode mlekiem, dziobak składa jaja, co czyni go – wraz z dwoma typami kolczatkowatych – jednym z zaledwie trzech znanych gatunków stekowcowatych na Ziemi. W połączeniu z ich wyglądem, te cechy byłyby wystarczające, aby uczynić dziobaka naprawdę wyjątkowym zwierzęciem, ale szczegóły ich fizjologii sprawiają, że są dziwniejsze i bardziej fascynujące.

Po pierwsze, ich charakterystyczny dziób w kształcie kaczki jest raczej mięsisty niż twardy jak u ptaków i może wykrywać pola elektromagnetyczne pod wodą, co pomaga dziobakowi znaleźć pożywienie w mętnych wodach. Samce mają jadowitą ostrogi na tylnych łapach, a samice wydzielają mleko, pocąc się na brzuchu. Ostatnie badania wykazały nawet, że świecą na turkusowo w świetle ultrafioletowym.

Jednak siedlisko rzeczne tego wyjątkowego australijskiego stworzenia jest zagrożone przez zmiany klimatyczne w postaci bardziej dotkliwych i częstszych susz, a także przez zmiany biegu rzek i wydobywanie wody. Inne zagrożenia wymienione w raporcie to oczyszczanie terenu, zanieczyszczenie i drapieżnictwo dzikich psów i lisów.

„Ochrona dziobaka i rzek, na których on polega, musi być narodowym priorytetem dla jednego z najbardziej znanych zwierząt na świecie” – mówi w oświadczeniu Richard Kingsford, ekolog z University of New South Wales i główny autor raportu. „Istnieje prawdziwy niepokój, że populacje dziobaków znikną z niektórych naszych rzek bez powrotu, jeśli rzeki będą nadal degradować się z powodu susz i zapór.”

Spadki określone ilościowo w raporcie były najbardziej dotkliwe w Nowej Południowej Walii, gdzie odnotowano 32-procentowy spadek obserwacji dziobaka od 1990 roku, następnie Queensland z 27-procentowym spadkiem i Victoria o 7 procent. Niektóre obszary miejskie były jeszcze gorsze. Na przykład w niektórych miejscach w pobliżu Melbourne spadek obserwacji wyniósł aż 65 procent.

„Jesteśmy odpowiedzialni za opiekę nad tym wyjątkowym zwierzęciem na szczeblu krajowym i międzynarodowym, a to co się dzieje nie jest dobre” – mówi Kingsford. „Liczba dziobaków spada i musimy coś zrobić z zagrożeniami dla tego gatunku, zanim będzie za późno”.

Źródło: Alex Fox

Australia’s platypus habitat has shrunk 22% in 30 years, report says

Platypus in decline

Native species under threat as new research finds platypus populations could disappear ‘without ever returning’

Landmark research finds the platypus should be listed as a threatened species

Zdjęcie: Stuart Cohen

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x