Czy suplementy naprawdę mogą pomóc w walce z COVID-19? Oto co wiemy a czego nie

Aby chronić się przed chorobami, konsumenci od dawna zwracają się do witamin i ziół. Ta pandemia nie jest inna – zwłaszcza z nagłówkami, które krzyczą „Ten suplement może uchronić Cię przed koronawirusem”.

Kiedy u prezydenta Donalda Trumpa zdiagnozowano COVID-19, jego arsenał tabletek zawierał witaminę D i cynk. We wrześniu na czacie na Instagramie z aktorką Jennifer Garner, ekspert chorób zakaźnych, Anthony Fauci, zachwalał witaminy C i D jako sposoby, które mogą ogólnie wzmocnić układ odpornościowy. „Jeśli masz niedobór witaminy D” – zauważył – „ma to wpływ na Twoją podatność na infekcje. Nie miałbym nic przeciwko poleceniu i robię to sam, biorąc suplementy witaminy D.”

Nie jest jednak jasne, czy suplementy dostępne bez recepty mogą faktycznie zapobiegać, a nawet leczyć COVID-19. Ponieważ choroba jest tak nowa, naukowcy nie mieli zbyt wiele czasu na tego rodzaju duże eksperymenty, które dostarczą najlepszych odpowiedzi. Zamiast tego naukowcy oparli się głównie na świeżych spojrzeniach na stare dane. Niektóre badania dotyczyły wyników pacjentów, którzy rutynowo przyjmują określone suplementy – i znalazły kilka obiecujących wskazówek. Ale jak dotąd jest niewiele danych z rodzajów rygorystycznych naukowo eksperymentów, które dają lekarzom pewność przy zalecaniu suplementów.

Oto, co dziś wiemy o trzech suplementach, które przyciągają uwagę wokół COVID-19.

Witamina D

Co to jest: Nazywana „witaminą słońca”, ponieważ organizm wytwarza ją w sposób naturalny w obecności światła ultrafioletowego, witamina D jest jednym z najlepiej przebadanych suplementów. Niektóre pokarmy, w tym ryby i wzbogacone produkty mleczne, są również bogate w witaminy.

Dlaczego to może pomóc: Witamina D jest budulcem hormonów, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Jak to działa w przypadku innych infekcji: W 2017 roku British Medical Journal opublikował metaanalizę, która sugeruje, że codzienne suplementacja witaminy D może pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych, szczególnie u osób z jej niedoborem.

Ryzyko niedoboru witaminy D jest największe podczas ciemnych zim na dużych szerokościach geograficznych oraz u osób z bardziej ubarwioną skórą (melanina, pigment, który jest wyższy w ciemniejszej skórze, hamuje produkcję witaminy D).

„Jeśli masz wystarczająco dużo witaminy D w swoim organizmie, nie ma dowodów na to, że zwiększenie jej przyniesie prawdziwą różnicę” – mówi Susan Lanham-New, kierownik Wydziału Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie w Surrey w Anglii.

A za dużo może powodować nowe problemy zdrowotne, obciążając niektóre narządy wewnętrzne i prowadząc do niebezpiecznie wysokiego gromadzenia się wapnia we krwi. Zalecana dzienna dawka dla dorosłych wynosi od 600 do 800 IU, a za górną granicę uważa się 4000 IU dziennie.

Co wiemy o witaminie D i COVID-19: Niewiele badań dotyczyło bezpośrednio tego, czy witamina D ma wpływ na COVID.

W maju w BMJ Nutrition, Prevention & Health Lanham-New i jej koledzy opublikowali podsumowanie istniejących dowodów i doszli do wniosku, że wystarczy zalecić witaminę D, aby pomóc w zapobieganiu COVID-19 osobom z niedoborem. Ten artykuł wyciągnął wnioski z tego, jak witamina D działa na inne infekcje dróg oddechowych i zdrowie układu odpornościowego.

Obecnie w kilkunastu badaniach testuje się witaminę D bezpośrednio pod kątem profilaktyki i leczenia, w tym duże badanie prowadzone przez JoAnn Manson, czołowego eksperta od witaminy D, epidemiolog i lekarz medycyny zapobiegawczej w Harvard Medical School i Brigham & Women’s Hospital w Bostonie. To badanie przeanalizuje, czy witamina D może wpływać na przebieg zakażenia COVID-19. Badanie ma na celu rekrutację 2700 osób w całych Stanach Zjednoczonych z nowo zdiagnozowanymi infekcjami, wraz z ich najbliższą rodziną.

Celem jest ustalenie, czy nowo zdiagnozowane osoby, którym podano duże dawki witaminy D – 3200 IU dziennie – są mniej narażone na wystąpienie poważnych objawów i wymagają hospitalizacji niż osoby otrzymujące placebo. „Biologiczne prawdopodobieństwo odniesienia korzyści z COVID jest nieodparte” – mówi, biorąc pod uwagę teoretyczną zdolność tego składnika odżywczego do hamowania ciężkiej reakcji zapalnej, która może nastąpić po zakażeniu koronawirusem. „Jednak dowody nie są w tej chwili rozstrzygające”.

Cynk

Co to jest: Cynk, minerał znajdujący się w komórkach całego ciała, występuje naturalnie w niektórych rodzajach mięsa, fasoli i ostrygach.

Dlaczego to może pomóc: Odgrywa kilka wspierających ról w układzie odpornościowym, dlatego pastylki cynkowe są zawsze popularne w okresie przeziębienia i grypy. Cynk pomaga również w podziale i wzroście komórek.

Jak to działa w przypadku innych infekcji: Badania nad stosowaniem cynku w przeziębieniach – które często są wywoływane przez koronawirusy – sugerują, że stosowanie suplementu zaraz po wystąpieniu objawów może przyspieszyć ich ustąpienie. Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców z Finlandii i Wielkiej Brytanii, opublikowane w styczniu w BMJ Open, nie wykazało żadnej wartości pastylek cynkowych przy leczeniu przeziębień. Niektórzy badacze wysnuli teorię, że niespójności w danych dotyczących przeziębień można wytłumaczyć różnymi ilościami cynku uwalnianego w różnych pastylkach.

Co wiemy o cynku i COVID-19: Minerał jest na tyle obiecujący, że został dodany do niektórych wczesnych badań hydroksychlorochiny, leku testowanego na początku pandemii. (Badania wykazały, że hydroksychlorochina nie może zapobiegać lub leczyć COVID-19).

W lipcu naukowcy z Uniwersytetu w Aachen w Niemczech napisali w Frontiers of Immunology, że obecne dowody „zdecydowanie sugerują ogromne korzyści z suplementacji cynkiem”, opierając się na analizie podobnych infekcji, w tym SARS, innej choroby wywoływanej przez koronawirusa. Na przykład badania sugerują, że podawanie cynku zmniejsza ryzyko śmierci z powodu infekcji płuc. Naukowcy przytaczają dowody na to, że cynk może pomóc w zapobieganiu przedostawaniu się wirusa do organizmu i spowolnieniu jego replikacji.

Inny przegląd – również oparty na dowodach pośrednich – opublikowany 1 sierpnia w Advances in Integrative Medicine zawierał wniosek, że cynk może być pomocny u osób z niedoborem.

We wrześniu naukowcy ze Hospital Del Marin Barcelona poinformowali, że wśród 249 badanych pacjentów ci, którzy przeżyli COVID, mieli wyższy poziom cynku w osoczu (średnio 63,1 mcg / dl) niż ci, którzy zmarli (43 mcg / dl).

Ogólnie rzecz biorąc, sprawa pozostaje wciąż otwarta, mówi Suma Thomas, kardiolog z Cleveland Clinic Foundation, która w czerwcu kierował zespołem, który przeanalizował dowody dotyczące popularnych suplementów w Cleveland Clinic Journal of Medicine. Biorąc pod uwagę to, co już wiadomo, cynk może prawdopodobnie skrócić czas trwania infekcji, ale nie skrócić nasilenia objawów, szczególnie u osób z niedoborem. Około tuzina badań dotyczy obecnie cynku w leczeniu COVID, często w połączeniu z innymi lekami lub suplementami.

Thomas i jej koledzy porównują nasilenie objawów i przyszłą hospitalizację pacjentów z COVID-19, którzy przyjmują cynk z dużymi dawkami witaminy C z tymi, którzy otrzymują zwykłą opiekę bez suplementu. Wyniki są spodziewane wkrótce, mówi.

Witamina C

Co to jest: Witamina C, zwana również kwasem L-askorbinowym, ma długą listę ról w organizmie. Występuje naturalnie w owocach i warzywach, zwłaszcza w cytrusach, papryce i pomidorach.

Dlaczego to może pomóc: jest silnym przeciwutleniaczem, który jest ważny dla zdrowego układu odpornościowego i zapobiegania stanom zapalnym.

Jak to działa w przypadku innych infekcji: Thomas ostrzega, że dane dotyczące witaminy C są często sprzeczne. W przeglądzie chińskich naukowców, opublikowanym w lutym w Journal of Medical Virology, przyjrzano się temu, co już wiadomo o witaminie C i innych suplementach, które mogą odgrywać rolę w leczeniu COVID-19. Badania na ludziach wskazują na niższą częstość występowania zapalenia płuc u osób przyjmujących witaminę C, „co sugeruje, że witamina C może zapobiegać podatności na infekcje dolnych dróg oddechowych w określonych warunkach”.

Przegląd 29 badań przeprowadzony przez Cochrane w 2013 r. dotyczących zapobieganiu przeziębieniom nie potwierdził poglądu, że suplementy witaminy C mogą pomóc. Autorzy napisali, biorąc pod uwagę, że witamina C jest tania i bezpieczna, „warto, aby pacjenci z przeziębieniem mogli indywidualnie przetestować, czy terapeutyczna witamina C jest korzystna”.

Co wiemy o witaminie C i COVID-19: około tuzina badań jest w toku lub jest planowanych w celu zbadania, czy witamina C dodana do leczenia koronawirusa pomaga w objawach lub przeżyciu, w tym badanie Thomas w Cleveland Clinic.

W przeglądzie opublikowanym online w lipcu w Nutrition, naukowcy z KU Leuven w Belgii doszli do wniosku, że witamina może pomóc w zapobieganiu infekcjom i hamowaniu niebezpiecznej reakcji zapalnej, która może powodować poważne objawy, na podstawie tego, co wiadomo o działaniu składników odżywczych w organizmie.

Melissa Badowski, farmaceutka specjalizująca się w infekcjach wirusowych na Uniwersytecie Illinois w Chicago College of Pharmacy i koleżanka Sarah Michienzi, opublikowała obszerne spojrzenie na wszystkie suplementy, które mogą być przydatne w epidemii koronawirusa. Wciąż nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć, czy są one pomocne, podsumowały w lipcu w Drugs in Context. „Nie jest do końca jasne, czy przyniesie to korzyści pacjentom” – mówi Badowska.

I chociaż suplementy są generalnie bezpieczne, dodaje, że nie są pozbawione ryzyka. Mówi, że najlepszym sposobem uniknięcia infekcji jest nadal stosowanie się do zaleceń epidemiologów i ekspertów ds. Zdrowia publicznego: „Umyj ręce, noś maskę, trzymaj się 1,5 metra od siebie”.

Źródło: Laura Beil

Zdjęcia: CHOKJA/ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x